Az elefántcsonttoronyból

Az elefántcsonttoronyból

Homok, békabrekegés és modernizáció

2015. március 10. - Szollo

A hazánk földjébe beleszerető, s ez okból Aranyosgyéresen letelepedő, mintagazdaságot berendező angol szerző, John Paget írja 1839-ben, hogy "a homok Pest egyik nagy átka, olyan apró szemű, hogy mindenhová behatol, tönkreteszi a bútorkat és a lakosoknak a szemébe megy, és jobban megköhögtet, mint a londoni köd. Az itteni homokvihar valami borzasztó. Pestet homokborította síkság veszi körül, a külterületeken kevés a liget vagy kert, így nincs, ami a szél erejének útjába álljon." - Képzeljük el, csak egy pillanatra: a bideredmeier uracsok és hölgyek esernyőikkel a homok tomboló örvényével dacolva - nemde komikus látvány? 

Még inkább pedig az, hogy a jól kövezett, széles utcák, a szerzőnk által is megdícsért csinos házak és az épitészetileg remek érzékkel kialakított terek - homokbuckáknak szolgáltak kies otthonul.

Vajon így volt ez a Kiss József által megdícsért szűk utcácskákban is?

Talán Cs. Szabó Lászlónál olvastam valahol, hogy a Hét főszerkesztője visszasírta a reformkori Pest szűk és kellemetes, rakoncátlanul kanyargó kis utcácskáit és alacsony házacskáit, nem is beszélve annak csöndjéről és tisztaságáról. Kiss József viszont már eleve 1843-ban született, s az ő gyermekkorában a homokhelyzet már minden bizonnyal egészen másmilyen lehetett a szédületesen fejlődő városban, tehát ő már alighanem jóval kevesebb homokkal találkoztt is... 

De már Paget sem hallhatta az "egyik tágas pesti tér" helyén "alig néhány éve" még visszhangzó békabrekegést és nem láthatta összefüggő állapotában a pesti városfalat sem. Igaz, mint Csorba Csaba írja: "a fal vonula­tának nagyobb része megmaradt, mint telekhatár és tűzfal, csak néhány utcával törték át és a kapukat bontották le..."

A bejegyzés trackback címe:

https://azelefantcsonttoronybol.blog.hu/api/trackback/id/tr847256131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása